جستجو کردن
  • درخواست نمایندگی

مبل نئوکلاسیک واقعی، چه مبلی است؟!

تالیف و ترجمه :
ساناز طایفه ، طراح مبلمان – مدرس دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران
مهدی طلاجوی ، طراح ارشد مبلمان

مدت زمان مطالعه : ۴ دقیقه

اشتراک گذاری :

مبل نئوکلاسیک واقعی

مبلمان نئوکلاسیک چیست و چگونه می‌توانید از آن در دکوراسیون منزلتان استفاده کنید.

فرقی نمی‌کند که می‌خواهید با استفاده از طراحی معاصر روحی تازه به خانة سنتی خود بدمید یا برعکس، می‌خواهید چیدمان ساده و مینیمال و مدرن خود را با استفاده از مبلمان کلاسیک و فاخر بیارایید، در هر صورت سبک مبلمان نئوکلاسیک قادر است ترکیب دلپذیری در فضا بیافریند و با استفاده از ترکیب‌بندی‌های غیرمعمول و انتخاب‌های جسورانه بر جذابیت فضای داخلی بیفزاید. اگر کنجکاوید که رموز سبک نئوکلاسیک را بیاموزید تا آن را در خانه‌تان پیاده کنید، با ما همراه باشید.

می‌خواهیم نگاهی عمیق به عناصر کلیدی طراحی کلاسیک بیندازیم که به شکلی دلپذیر و چشم‌نواز با سبک مدرن ترکیب شده است و نتایج غیرمنتظره‌ای را رقم زده و مبلمان نئوکلاسیک را می‌آفریند.

تضادهای جذاب سبک نئوکلاسیک

خود کلمه نئوکلاسیک تناقض آشکاری در دل دارد. از یک سمت کلمه » نو«وجود دارد که یعنی همه‌چیز اعم از خطوط، مواد، رنگ‌ها و پرداخت‌ها باید مدرن و مطابق با ترندها و سیلقه روز باشند.

در سمت دیگر، اصول تثبیت‌شده و مشخص سبک کلاسیک  قرار دارند؛ نکات ثابت و اطمینان‌بخشی که در عین روح بخشیدن و شخصیت دادن به مبلمان، دکوراسیون و فضای داخلی، تعادل بصری کلی تمام عناصر را حفظ می‌کنند.

طراحی نئوکلاسیک نیز مانند دیگر سبک‌های ترکیبی (مانند سبک شَبی‌شیک که »زیبایی شلخته‌اش«جنبه‌ها و ماهیت‌های مختلف را در بر می‌گیرد) از هم‌نشینی الهام‌‌بخش عناصر ملموس و مفهومی متنوع و گاها متضاد شروع می‌شود و آن‌گاه با تلفیق دنیاهای مختلف، مبلمانی را رقم می‌زند که شیک، تشریفاتی و مجلل است و در عین پویایی و روزآمدی، متعادل و هماهنگ است. به همین دلیل است که این نوع مبلمان بی‌شک، هیچ‌گاه جذابیت خود را از دست نمی‌دهد و هیچ وقت از مد نمی‌افتد.

هر چه باشد، این در واقع  همان سبک کلاسیک ایتالیایی است که ریشه در تأثیرات عمیق هنر متعالی رنسانس ایتالیا و معماران و هنرمندان بزرگی چون میکلانژ و داوینچی دارد و اصلی‌ترین شاخصه‌های آن اعتدال و پیراستگی است، اما در عین حال از جزئیات بسیار دقیق و ماهرانه و مجلل و »فاخر«همچون پارچه‌های ظریف، نقوش زیبا، منحنی های چشم‌نوز و پالت رنگی متعادلی که نقاط تمرکز روشنی دارد، غافل نمی‌شود.

خانه‌های سبک نئوکلاسیک و برخی از قوانین این سبک

جذابیت مبلمان نئوکلاسیک و مجلل از آن نوعی است که به‌نظر نمی‌رسد هرگز کم‌رنگ شود؛ ترکیبی از هنر، تاریخ، سنت، فرهنگ و سلیقه‌ی استادکاران.

در طی تاریخ، جریان‌های متنوع و  مختلفی با محوریت انحراف کامل از سبک معماری و مبلمان کلاسیک پدیدار شدند، به عنوان مثال می‌توان از سبک‌های باروک، روکوکو و آرت‌‌دکو نام برد. در عین حال، برخی سبک‌های ترکیبی هم از دل سبک کلاسیک درآمدند که این سبک مجلل را بیش از پیش جذاب و جاودانه کردند.

طراحی نئوکلاسیک نمونة کاملی از این پیشرفت­ها و توسعه‌ها و ترکیب‌ سبک‌های مختلف است که می‌خواهیم‌ در مورد آن صحبت کنیم، زیرا تفسیر مدرنی از مبلمان کلاسیک ارائه می‌دهد.

ماهیت مبلمان نئوکلاسیک تمام ویژگی‌های اصلی سبک کلاسیک را در طراحی داخلی در بر می‌گیرد، اما انعطاف‌پذیرتر است و بهتر می‌تواند با واقعیت خانه‌ها و آپارتمان‌های معاصر سازگار شود.

می‌خواهیم نگاهی به ویژگی‌های اصلی طراحی مبلمان سبک نئوکلاسیک بیندازیم.

1- فضاهای متوسط تا بزرگ

قاعده کلی این است که مبلمان نئوکلاسیک نیاز به فضای قابل توجهی دارند. درصورتی که لزوماً فضای خیلی بزرگی نمی‌خواهد، اما در هر صورت باید فضای کافی برای چیدمان صحیح اجزاء مختلف مبلمان  وجود داشته باشد. در این‌‌جا تعادلی وجود دارد بین اصل» هرچه بیشتر، بهتر «مبلمان کلاسیک، در تضاد با اصل »هر چه کمتر، بهتر « مبلمان مدرن و این مهم ترین و شاید اصلی­ترین مفهوم مبلمان نئوکلاسیک است.

2- طراحی ظریف و بسیار قابل توجه

 نیاز به فضای نسبتاً بزرگ دلیل دیگری هم دارد: طراحی مبلمان حول حضور یک یا دو عنصر محوری (و گاه شیک)  می‌چرخد که صحنه را به خود اختصاص می‌دهند و چشم‌ها روی آن‌ها متمرکز می‌شوند. در اتاق خواب، این نقطة کانونی می‌تواند یک تخت سریر دار باشد. در حالی‌که در نشیمن می‌تواند یک کاناپه بزرگ، یک میز ناهارخوری بزرگ و مجلل و یا یک لوستر زیبا با کریستال‌های آویزان باشد.

3 - پالت ساده با تأکیدات رنگی

پالت رنگی ساده و خنثی قانون سوم استفاده از مبلمان نئوکلاسیک است. برای  پس‌زمینه‌ها و دیوارها، توصیه می‌شود از رنگی روشن، خنثی و  خالص استفاده شود. رنگ‌هایی مانند سفید، استخوانی، کرم، بژ، شنی )خاکستری با ته‌مایة زرد ( یا طیف‌های مختلف خاکستری)خاکستری توپ، خاکستری گرم و یا نقره‌ای( می‌توانند مناسب باشند. در کنار آن‌ها می‌توان از انواع تأکیدات رنگی استفاده کرد. برای مثال می‌توان از ته‌رنگ‌ها و نقش های طبیعی چوب  و در چند نقطه نیز از رنگ‌های زنده‌ای مانند شرابی، زعفرانی، آبی­کبود، طلایی، زمردی، سبز زیتونی و خردلی بهره گرفت که آذین‌بخش مبلمان و صندلی‌های، بوفه و ویترین، پرده‌ها، فرش‌ها، تابلوها و کل دکوراسیون هستند.

تعادل ظریف بین سبک کلاسیک و معاصر

می‌توان دید که سبک نئوکلاسیک یک مد گذرا نیست و تبدیل به سبک منحصربه‌فردی شده است که فراموش کردنش دشوار است. این دو ماهیت متضاد (کلاسیک و معاصر) با هم جمع شده‌اند و یکدیگر را تقویت می‍کنند و به نوعی با پاسخ گویی به تمامی سلیقه ها، هیچ گاه از مد نمی‌افتد و به اصطلاح « دِ مده » نمی‌شود.

قانون اصلی برای تجمیع این دو سبک آشکار است: این هم‌نشینی تنها زمانی موفق خواهد بود که نقاط قوت هر دو را حفظ کند. باید در ابتدا کانون اصلی را شناخت که بتوان تشخیص داد باید از کدام‌یک شروع کرد و آن‌گاه ذائقة کلاسیک را به‌درستی با الزامات جدید عملکردی و راحتی  ادغام کرد.

برای مثال در یک لوکیشن، سالن یا اتاق منزل مناسب برای دکوراسیون و مبلمان نئوکلاسیک از یک سمت، می‌توان با استفاده از مبلمانی از جنس چوب ماهاگونی یا گردویی، همراه با تزئینات رزگلد، و پارچه کاپیتون مخمل و نور آینه‌هایی که قاب شیشه‌ای دارند، بر جلوة سبک کلاسیک افزود.

و از سمت دیگر می‌توان از جنبه‌های مینیمال سبک معاصر در کنار مبلمان نئو کلاسیک استفاده کرد تا فضا کمی سبک شود و ازسنگینی سبک کلاسیک کاسته شود، بدون آن‌که خللی در ماهیت آن ایجاد شود.

هم‌چنین می‌توانید با مواد و رنگ‌ها بازی کنید. می‌توانید در نقاط استراتژیک چیدمان از رومبلی‌هایی استفاده کنید که الهام‌گرفته از سبک مدرن هستند. می‌توانید رنگ‌های سرد و بافتدار را برای یک یا چند قسمت دیوار انتخاب کنید. هم‌چنین می‌توانید در برخی قسمت‌ها از تابلوها یا اکسسوری مدرن استفاده کنید یا از شزلونگ یا لاوسیت در قسمت‌های مختلف (بزرگ یا کوچک) استفاده کنید که کاملاً گویای سبک زندگی شوریدة زمان حال باشند.

این تنها یکی از روش‌های مختلفی است که می‌توان برای طراحی فضا با استفاده ازمبلمان سبک‌های کلاسیک و نئوکلاسیک استفاده کرد.

برعکسش هم صادق است.

در آپارتمان‌های معاصر، بی‌شک گره اصلی» توزیع فضایی«است که باید ظاهر نئوکلاسیک را حول محور آن تعریف کرد. توزیع فضایی باید منطقی و کاربردی باشد. باید قبل از تزئینات، بر کاربردی بودن چیدمان تمرکز کرد.

فضای نشیمن مدرن فضایی باز و مشترک در نظر گرفته می‌شود و انتخاب مبلمان، منسوجات و دکوری‌های جانبی باید در راستای مفاهیمی مانند دلپذیری، تنوع عملکردی و سازگاری حرکت کند.

با این حال، هیچ چیز مانع از اضافه کردن رگه‌‌هایی از تجمل، زرق و برق و لطافت به رویکرد هندسی و مربعی ساختمان‌های مدرن نیست.

در این مورد، این جزئیات کلاسیک است که وظیفه افزودن چاشنی ظرافت به عقلانیت طراحی مدرن را بر عهده دارد. از چه طریقی؟ صرفاً با استفاده از مبلمان نئوکلاسیک.

در این‌جا می‌توان از افزودن تأکیدات مجلل، ارزشمند و اصلاحات سبکی در پروژة مبلمان بهره گرفت: خطوط منحنی که با پارچه پوشیده شده‌اند، پارچه‌های ابریشمی، پرداخت‌های نارون یا گردویی رنگ، تزئینات ورق طلا، چاپ‌های ظریف بر روی ابریشم، بهره‌گیری از سطوح چوبی معرق  شفاش و براق با طرح‌های اصیل برگرفته از هنر کلاسیک اروپا، چوب‌های گرانبها و پالت‌های رنگی  براق و درخشان که تنه‌ای به فلزات ارزشمند می‌زنند.

ترکیب سبک‌های مختلف با یکدیگر همیشه جذاب بوده است، در مورد سبک نئوکلاسیک جذابیت آن چند برابر هم می‌شود، از آنجا که طبق قوانین بسیار دقیق و مدون بنا شده است اما در عین حال، همیشه آماده برهم زدن قواعد و پیشنهاد ترکیبات جدید است.

درست مانند معماری، در طراحی مبلمان نیز می‌توان سبک‌های کهنه را کمی به شیوه‌های جدید آلود و سبک‌های جدید را با استفاده از عناصر تاریخی ایجاد کرد. به این ترتیب، سبک‌های کلاسیک و معاصر می‌توانند در هماهنگی با یکدیگر به رقص درآیند تا در عین آراستگی، کاربردی باشند؛ در عین تجمل، کم آرایه باشند و در عین فاخر بودن دست و پاگیر نباشند.

فرقی نمی‌کند که سنگینی ترازو بیشتر به سمت سبک کلاسیک باشد یا معاصر: آنچه اهمیت دارد ایجاد هماهنگی رنگی، تعادل در ترکیب‌بندی و ادغام جادویی این ایده‌های ظاهراً دور از هم است.

در نهایت، آیا این روح واقعی طراحی نئوکلاسیک نیست؟

شرکت مبل رافل، یکی از شرکت­های پیشتاز و صاحب سبک، در طراحی و ساخت مبلمان نئوکلاسیک است. برندی، با بیش از ۵۰ سال سابقه حضور در بالاترین سطح بازار مبلمان، و کالکشنی از چندین مدل متنوع مبلمان نئوکلاسیک، با طراحی اورجینال براساس معروف ترین طرح­های تاریخ مبلمان کلاسیک و نئوکلاسیک اروپا.

مقاله فوق، در دپارتمان مطالعات و طراحی مبلمان رافل تالیف شده و در جهت آموزش و آشنایی مخاطبان علاقمند به مبلمان و دکوراسیون و معماری، منتشر شده است.

مقالات مرتبط