جستجو کردن
  • درخواست نمایندگی

مبلمان به سبک هنر نو

تالیف و ترجمه :
ساناز طایفه ، طراح مبلمان – مدرس دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران
مهدی طلاجوی ، طراح ارشد مبلمان

مدت زمان مطالعه : ۴ دقیقه

اشتراک گذاری :

مبلمان به سبک هنر نو

مبلمان سبک آرت نوو ( هنر نو) چه ویژگی‌هایی دارند؟

سال‌های پایانی قرن نوزدهم و آغاز قرن بیستم اغلب یادآور سبک‌های رمانتیک خاصی هستند. در این دوره فضاهای داخلی مجلل و خاص رایج بودند.  یکی از این سبک های خاص که از سال 1890 تا 1910 رایج شد سبک آرت نوو بود. نقوش این سبک برگرفته از گیاهان و آبزیان بود. در مبلمان این سبک، نقش­مایه ­های پیچکی و گل و گیاه بسیار مورد استفاده قرار گرفت. این آثار تحت عنوان مبلمان آرت نوو در تاریخ مبلمان شناخته می‌شوند که برگرفته از نام یک گالری هنری در پاریس است. این گالری طرح‌های نوآورانه را  به نمایش گذاشت و ترویج داد. در سال‌های ابتدایی، معماران معمولاً از این سبک مبلمان در تکمیل طراحی داخلی خانه‌های خود استفاده می‌کردند.

خطوط منحنی ظریف و نقوش گل وگیاه معمولاً از شاخصه‌های مبلمان سبک آرت نوو هستند. این نوع مبلمان اغلب هیچ خط مستقیمی ندارند. پشتی صندلی و پایه‌های میز هنرمندانه به سمت بیرون انحنا داده می‌شوند و اغلب با تزئینات برجسته پوشانده می‌شوند. پارچه‌های مورد استفاده معمولاً محکم و مجلل هستند، از پارچه‌های گل‌برجسته و چرم گرفته تا پارچه‌های کتان و مخمل در آن‌ها بکار می رود. مبل سازان معمولاً با استفاده از چوب‌های سخت گرمسیری به حکاکی‌های پیچیده و منحنی‌های زیبا دست می‌یابند.

مبلمان رافل تجلی زیبایی و شکوه در مبلمان در این مقاله به شما درباره مبلمان به سبک هنرنو میگوید 

از شاخصه‌های سبک آرت نوو می‌توان به تصاویر گل و برگ اشاره کرد.

مبلمان به سبک هنر نو یا آرت نوو در دهة 1890 به سمت قوس‌های یکپارچه و پشتی صندلی‌های فاخر دارای برآمدگی حرکت کرد. این سبک هنری کار خود را در وین آغاز کرد و به سرعت محبوب شد و در سراسر اروپا از جمله بلژیک، فرانسه، اسپانیا و آلمان گسترش یافت. این آثار هنری که ظرافت فاخر دکوراسیون ژاپنی را با تجمل‌گرایی گوتیک ترکیب می‌کردند، علی‌رغم قیمت‌های بالا، بسیار مورد توجه قرار گرفتند. تمامی مبلمان آرت نوو دست‌ساز و اصیل بودند. البته مبل سازان این سبک دقت زیادی در انطباق ست‌های پذیرایی بکار می بردند.

مبلمان آرت نوو از خطوط مستقیم پرهیز می‌کردند و نقوش طبیعی زیبایی را به تصویر می‌کشیدند. گل رز و شاخه‌های پیچ‌خوردة تاک در کنار انگور، اغلب زینت‌بخش پشتی‌های صندلی و پایه‌های مبلمان بودند و پرندگان، غالبا کبوتر و گنجشک‌، در لبه‌های میز به فرم پرواز حکاکی می شدند. برخلاف حکاکی‌های گوتیک، حیوانات سبک آرت نوو از طراحی خاصی پیروی نمی‌کردند بلکه تا حد امکان شبیه به نمونه‌های واقعی خود بودند. از جمله مراکز مهم طراحی و ساخت مبلمان آرت نوو می‌توان به مدرسة عالی نانسی در شرق فرانسه اشاره کرد که از طرح‌های گل و گیاه و حشرات به ویژه سنجاقک در طرح‌های خود استفاده می‌کردند. این مدرسه به ویژه به نیلوفر آبی که نماد مصری از طبیعت ابدی بود، توجه خاصی نشان می­داد و از آن در تزئین مبلمان استفاده می­کرد.

نمونه‌هایی از طرح‌های حشرات که در این سبک هنری به کار گرفته شده‌اند.

از دیگر ویژگی‌های این آثار می‌توان به عدم تقارن و چندرنگی در آن‌ها اشاره کرد. تنوع رنگ را با استفاده از چوب‌ها با رنگ‌های مختلف ایجاد می­کردند. اگرچه طراحی مبلمان به دلیل ماهیت کاربردی آن عمدتاً متقارن بود، گاهی طراحان به قصد جزئیات کوچک نامتقارنی را به کار می‌بردند.

هنرمندان این سبک تا جایی که به ماهیت کاربردی اثر لطمه نخورد، از عدم تقارن بهره می‌گیرند.

با وجود اینکه حکاکی بر روی چوب های سخت بسیار دشوار بود اما این چوب ها بهترین بستر برای حکاکی و رسیدن به نقوش پر پیچ و خم سبک آرت نوو بود. شکل‌دهی چوب‌هایی مانند گردو، بلوط و ساج بسیار دشوار بود اما زمانی که مبل ساز آن‌ها را پیچ و تاب داده، بتراشد و بخار دهد، شکل خود را تقریباً به مدتی نامحدود حفظ می‌کنند. از طرف دیگر، سختی این چوب‌ها کار را دشوار تر می کرد، به محض اشتباه صنعتگر می بایست از ابتدا شروع به ساخت مبل می کرد. در این سبک چوب‌ها به دقت صیقل و جلا داده می‌شدند.

پارچه‌های چنین مبلمانی نمی‌توانستند ساده باشند، بنابراین هنرمندان معمولا از پارچه‌های سبک ویکتوریایی استفاده می‌کردند. پارچه‌های گل‌برجستة شلوغ، پارچه‌های ضخیم پر نقش و نگار و چرم از جمله گران‌ترین و ضخیم‌ترین گزینه‌ها بودند. پارچه‌ها می‌توانستند به فرم ساده و تخت یا نقش‌برجسته باشند. رنگ‌های پرطرفدار این سبک طیف وسیعی از رنگ‌ها را در بر می گرفت: از بنفش‌ و آبی و سبز تیره گرفته تا ارغوانی ملایم و کرم را شامل می­شد.

با این‌که زیبایی و ظرافت مبلمان آرت نوو در آن زمان محبوب بود و امروزه هم طرفداران خود را حفظ کرده است اما پس از مدتی از دنیای مد کنار رفت. با آغاز جنگ جهانی اول در سال 1919، این سبک تا حد زیادی کنار گذاشته شد و با توجه به شرایط اقتصادی آن دوره جای خود را به مبلمان ارزان‌تر و تولید انبوه داد.

امروزه دوستداران مبلمان وینتیج همچنین افرادی که علاقمند به هنر دست صنعتگران و مبل سازان دوره­های گذشته هستند از این سبک مبلمان خاص و پر کار در تکمیل فضاهای داخلی خود بسیار استفاده می­کنند.

 

نمونه هایی از مبلمان به سبک هنرنو

مقالات مرتبط

مبل کلاسیک و بازار ایران

مقدمه‌ای بر مبل کلاسیک مبل کلاسیک یکی از پرطرفدارترین انواع مبلمان در ایران است که به دلیل طراحی‌های زیبا، کیفیت بالای ساخت و تاریخچه طولانی

ادامه مطلب »
مبل آنتیک

مبل آنتیک

یکی از استایل های بسیار محبوب و پر طرفدار مبل در ایران از دیرباز تا به امروز، استایلی است که در ایران به مبل آنتیک

ادامه مطلب »