لویی فیلیپ یکی از سبک های مبلمان فرانسوی در قرن 19 میلادی است و همانطور که از اسمش مشخص است در دوران سلطنت لویی فیلیپ (1830-1848) بوجود آمد و حتی این سبک مبلمان بر روی معماری نیز تاثیر گذاشت.
سبک لویی فیلیپ یک سبک بورژوا و مجلل است که بیش از همه چیز به راحتی مبل اهمیت می دهد. سبک لویی فیلیپ در بحبوحه توسعه انقلاب صنعتی شکل گرفت و در نتیجه مبلمان این سبک به صورت صنعتی تولید شد. نتیجه ای که قطعا در دوران خود به ضرر مبل سازان و صنعتگران حرفه ای مبل شد.
سبک لویی فیلیپ در دوره ای با نام سلطنت ژوئیه فرانسه یا پادشاهی ژوئیه تحت سلطنت لویی فیلیپ به عنوان جانشین شارل دهم شکل گرفت.
این سبک از سبک مرمت یا بازسازی پیروی می کند و با سبک امپراتوری دوم ( ناپلئون سوم) جایگزین می شود.
سبک لویی فیلیپ توجه خاصی به راحتی مبل و در عین حال به اقتصادی بودن آن دارد. این سبک گسترش مستقیم از سبک مرمت است که با حذف تزئینات، ظرافت پالایش شده آن و خطوط محکم آن را حفظ می کند. سبک لویی فیلیپ برای رسیدن به هدف مورد نظر از سبک های مختلفی چون رنسانس، گوتیک، لویی سیزدهم و حتی روکوکو تقلید می کند. صندلی، کاناپه و حتی تخت هایی که در سبک لویی فیلیپ طراحی و تولید شد کاملا تکیه بر راحتی دارد. استفاده از سبک های گذشته یکی از ویژگی های شناسایی این سبک است. به دلیل استفاده سبک لویی فیلیپ سبک از سبک های گذشته، سبک های روکوکو و گوتیک در این دوره دوباره مد شد. سبک لویی فیلیپ به شدت از معماری کلیساها در دوران گوتیک و مبلمان با عناصر تزئینی سبک تروبادور ( جنبش هنری در نیمه اول قرن نوزدهم در فرانسه) الهام گرفته است. نکته جالب توجه این است که هیچ فرم و المان تزئینی جدیدی در این سبک شکل نگرفته است. در واقع سبک لویی فیلیپ با ترکیب المان های مختلف سبک های پیشین به منظور بدست آوردن مبلمانی حجیم اما راحت، سبک خاصی را ایجاد می کند و برای رسیدن به این هدف آراستگی، ظرافت و سبکی مبلمان را کنار گذاشت. سطح بیشتر مبلمان را چوب تشکیل می داد که با قاب بندی کم و حجم بسیار کمی از کنده کاری و تزئینات تکمیل می شود.
بطور کلی مبلمان سبک لویی فیلیپ از چوب ماهون ساخته می شود. اما گاه اتفاق می افتد که از چوب های دیگری چون گیلاس، راش، افرا، لیمو یا چنار و… استفاده شود. علاوه بر این چوب های رنگ شده به رنگ مشکی طرح دار نیز مد شد. با اینکه سبک لویی فیلیپ از سبک مرمت یا بازسازی ریشه گرفت اما عناصر برنزی اضافه شده را کنار گذاشت تا سادگی خود را حفظ کند. ورودی قفل کلید ها و دستگیره ها اغلب از جنس مس بود. از آنجایی که مبلمان سبک لویی فیلیپ به صورت صنعتی تولید می شد تزئینات آن بطور قابل توجهی کم شده است. اما گاه اتفاق می افتد که نقوش نقاشی شده قطعات خاصی از مبلمان را تزئین کند. موضوع این نقاشی ها می توانست مناظر، گلها و حیوانات باشد. از ویژگی اصلی مبلمان در سبک لویی فیلیپ، فرم پایه های مبل ها است. بطور کلی دو نوع پایه در این سبک استفاده می شود که در زبان فرانسه به پایه چتری ( در زبان فارسی بیشتر به فرم چرخی یا چرخشی معروف است و این پایه ریشه در دوران هخامنشی دارد) و دیگر پایه در زبان فرانسه به پایه ران قورباغه ای که دو تکه و بیشتر به فرم حرف S در انگلیسی است.
مبلمان مشخص شده در سبک لویی فیلیپ
در این سبک مانند هر سبک دیگری به تعدادی از مبلمان بیش از دیگران توجه شده است. در این مقاله تعدادی از این مبل ها را بیشتر بررسی خواهیم کرد. پس با ما همراه باشید.
صندلی:
در سبک لویی فیلیپ صندلی نسبتاً حجیم به نظر می رسد. در واقع ابداعات عمده ای در زمینه تکنیک در این دوره اتفاق می افتد . به عنوان مثال پایه های صندلی معمولا ختم به یک چرخ کوچک در زیر پایه می شود که امر جابجا کردن صندلی را راحت تر می کند. نشیمنگاه صندلی با یال اسب یا فنر پر می شود. صندلی معمولا از چوب های ماهون، گیلاس و گل رز ساخته می شود. تکیه گاه صندلی ها معمولا کمانی و هلالی شکل هستند. از این دوره چندین صندلی با نشیمنگاه حصیری موجود است.
پایه های جلویی در صندلی سبک لویی فیلیپ به شکل قوس دار و پایه های پشتی به فرم شمشیری و صاف دیده می شود. تکیه گاه (پشتی) صندلی اشکال مختلفی از جمله حالت ضربدری و یا حتی فرم معروف کاتدرالی (کلیسای جامع) دارد.
میز
میز در سبک لویی فیلیپ اغلب بیضی یا دایره است. در این دوره میزهای مخصوص بازی که در اواخر قرن هفدهم و به ویژه قرن هجدهم در اوج استفاده بوده است همچنان تولید می شود. و گاه این میزها به شکل هلال ماه یا نیم دایره هستند. معمولا میزهای گرد در سبک لویی فیلیپ دارای پایه مرکزی هستند که فرم پیازی به خود می گیرد. و در بخش انتهای پایه مرکزی میز به فرم 3 شاخه روی زمین گسترده می شود تا تعادل و ایستایی میز به خوبی حفظ شود که معمولا این پایه ها به فرم پنجه شیر ختم می شوند و در زیر پایه ها چرخ وجود دارد.
شـرکت رافـل با سـابقه بیش از نیمقـرن فـعالیت در عـرصه هنر صنعت مبلمان.