جستجو کردن
  • درخواست نمایندگی

تاریخچه پارچه ژووی

تالیف و ترجمه :
ساناز طایفه ، طراح مبلمان – مدرس دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران
مهدی طلاجوی ، طراح ارشد مبلمان

مدت زمان مطالعه : ۴ دقیقه

اشتراک گذاری :

پارچه ژووی

معرفی و بررسی تاریخچه پارچه ژووی

قدمت پارچه ژووی به قرن هجدهم میلادی  در کشور فرانسه می­رسد. در آن­زمان پارچه­‌هایی با نام پارچه­های هندی وجود داشت که منشا این پارچه­ همانطور که از اسمش پیداست هندی بود که از قرن هفدهم تا نوزدهم میلادی در اروپا تولید می­شد. پارچه هندی، پارچه­ای کتان بود که نقوش یا چاپ یا نقاشی می­شد. نقوش این پارچه­‌ها شخصیت­ها یا مناظر مختلف بودند.

طرح­ها معمولا تک رنگ به رنگ­های قرمز و بنفش، صورتی، آبی روشن، قهوه­ای، سبز روشن و تیره، بژ و خاکستری بود. گاه رنگ زمینه با موتیف برعکس می­شد و موتیف­های روشن روی زمینه‌­های رنگی چاپ می­شد.

در اصل این نوع پارچه در کارخانه­ای تولید شد که در سال 1760 توسط (Christophe-Philippe Oberkampf) کریستف فیلیپ اوبِرکَمف در منطقه ژوی آن ژوزاس (ایولین) تاسیس شد. دلیل ایجاد کارخانه در آن منطقه رود معروف بیوور Bièvre بود که در نهایت این رود به رودخانه سن در پاریس می­ریزد. مواد معدنی موجود در آب این رودخانه، کیفیت مورد نیاز  را در مراحل شستشوی پارچه به محصول نهایی می­داد. این کارخانه به ­سرعت تبدیل به یکی از مهمترین تولید­کننده­های پارچه­‌های هندی قرن هجدهم فرانسه تبدیل شد.

کریستف-فیلیپ اوبرکمف کیست؟

در خانواده­ای رنگرز در وزنباخ آلمان به دنیا آمد. حرفه رنگرزی را از پدرش آموخت. پدرش به عنوان تولید­کننده پارچه‌­های چاپی فعالیت می­کرد پس از مدتی به شهر بازل سوئیس نزد هندی­‌ها رفت تا با آنها به تولید پارچه هندی بپردازد.  در سن 18 سالگی اوبرکمف جوان خواست استقلال خود را بدست آورد پس به عنوان حکاک در چند چاپخانه در شهر مولهاوس فرانسه شد. در سال 1758 به پاریس رفت  و به عنوان رنگرز در کارگاه­‌های هندی­‌های تولید کننده کتان مشغول به کار شد. در تاریخ 9 نوامبر 1759 این صنعت در فرانسه قانونی شد. بلافاصله کریستف-فیلیپ به پادشاه سوئیس آنتوان گِرن معروف به Tavannes پیشنهاد داد تا برای ایجاد کارخانه پارچه ژووی با او شریک شود. شراکتی که موجب راه اندازی یکی از بزرگ­ترین کارخانجات تولید پارچه اروپا شود. در اولین روز ماه می 1760 اولین پارچه­های ژووی تولید شد و با استقبال خوبی مواجه شد و به اوبرکمف اجازه داد تا کارخانه خود را در سال 1764 در زمینی به وسعت 18000 متر مربع گسترش دهد. در سال 1774 تعداد نیروی کار مشغول در کارخانه ژووی 900 نفر رسید.

در ماه آگوست 1770 پس از ده سال اقامت در خاک فرانسه کریستف-فیلیپ و برادرش تابعیت فرانسوی گرفتند.

با توجه به توضیحات بالا می­توان فهمید که علت انتخاب واژه  ژووی برای این پارچه، نام منطقه‌ه­ای است که کارخانه در آن احداث شد. پارچه ژووی پارچه ای تک رنگ بود. در ابتدا پارچه­ کتانی را  روی چهارچوب چوبی ثابت می­کردند و سپس یک دست رنگ زده و چاپ می­کردند. اما دلیل استقبال بی­نظیری که از این نوع پارچه شد، به مرور تخته­‌های چوبی جای خود را به صفحاتی از مس حکاکی شده و قابل انعطاف داد. این صفحات قابلیت نصب روی طبل­‌های استوانه‌­ای داشت.  این پیشرفت فنی مهم به واسطه برادرزاده اوبرکمف، ساموئل ویدمرنوت، این شرکت را قادر ساخت تا تولید خود را به میزان قابل توجهی افزایش دهد و وارد عصر ماشینی شود.

استقبال پادشاه فرانسه و دربار ورسای از پارچه ژووی

 نزدیکی کارخانه تولید پارچه ژووی با کاخ ورسای موجب شد این پارچه با کیفیت، خیلی سریع  تبدیل به پارچه مورد علاقه دربار شود و از لوئی شانزدهم تا ماری آنتوانت عاشق این پارچه شوند. در سال 1783 این کارخانه از طرف لویی شانزدهم عنوان کارخانه سلطنتی دریافت کرد. در سال 1787 نامه لیاقت را دریافت کرد و از طرف پادشاه عنوان پیشرو را گرفت و امتیاز داشتن نشان و شعار را از طرف پادشاه دریافت کرد.

 

اصلاح ادارات و شهرداری‌­ها در پی انقلاب فرانسه موجب شد که تاریخ 7 فوریه 1790 به عنوان شهردار ژوی آن ژوزاس (شهری که در آن کارخانه اش را دایر کرده بود) انتخاب شود. پس از مدتی شعبه دیگری از کارخانه را در منطقه Essonnes در کنار رودخانه Essonne دایر کرد. این کارخانه در دوران انقلاب فرانسه همچنان شکوفا ماند و بعد از کارخانه سلطنتی شیشه و آیینه  به عنوان دومین  شرکت بزرگ فرانسه تبدیل شد.

اوبرکمپ در سال 1806 در نمایشگاه محصولات صنعتی در لوور موفق به کسب مدال طلا درجه یک برای چاپ پارچه برجسته شد.

ناپلئون نیز در زمان فرمانروایی خود به جمع هواداران این پارچه پیوست. در بازدیدی که ناپلئون در 20 ژوئن 1806 از کارگاه‌­های کارخانه ژوی به عمل آورد، مدال افتخار لژیون دونور را به کریستف-فیلیپ اوبرکمف اعطا کرد.

در سال 1842 کارخانه پارچه بافی ژووی تعطیل شد، اما ناپدید شدن کارخانه­ی مادر تاثیری­بر محبوبیت این پارچه در دنیا نگذاشت.

 اصطلاح پارچه ژووی علامت تجاری ثبت شده محصول خاصی که فقط در منطقه ژووی آن ژوزاس تولید می شود نیست. حتی در همان زمان نیز کارخانه­‌های دیگری مانند کارخانه مولهاوس (شمال غرب فرانسه) پارچه­‌هایی تولید می­کرد که بسیار شبیه پارچه کارخانه اوبرکامف بود و این اسم به یک واژه واحد برای این نوع پارچه تبدیل شد.  کارخانه مادر (کارخانه اوبرکامف) نزدیک به سی هزار طرح متفاوت از این پارچه را برای نسل­های آینده به جای گذاشت. موضوع اصلی طرح­‌های پارچه ژووی عبارتند از:  عشق، هنر، طبیعت و اسطوره شناسی.

 نقاش­ های  پارچه ژووی -که از نظر بسیاری از کارشناسان اولین کمیک­‌های تاریخی محسوب می­شوند- را نقاشان مشهوری از جمله :jean Pillement ,Jean Baptiste Huet بر عهده داشتند. موضوعات متنوعی در پارچه‌­های ژووی استفاده می­شد حتی صحنه­‌هایی از تاریخ  فرانسه، چهره­‌های شخصیت­های رمان­ها، افسانه­‌های مد روز  و صحنه­‌هایی با فرم شرقی وجود دارد.

 طرح پارچه ژووی همچنان هواداران خود را دارد و در دنیای دکوراتیو با قدرت مسیر خود را ادامه می­دهد. امروزه چاپ ماشینی و دستی پارچه ژووی برای مبلمان، دیوار پوش، لباس به کار می­رود و برند­های معروف و لوکس دیوارپوش اروپایی همچنان کلکسیونی از طرح­های مختلف آنرا برای هواداران این طرح ها ارائه می­دهند.

گفتنی است که در تهیه پارچه مبلمان رافل از پارچه ژووی استفاده نمیشود اما در مبلمان نئوکلاسیک از این پارچه استفاده میشود

مقالات مرتبط

مبل آنتیک

مبل آنتیک

یکی از استایل های بسیار محبوب و پر طرفدار مبل در ایران از دیرباز تا به امروز، استایلی است که در ایران به مبل آنتیک

ادامه مطلب »